Shiva Kavacha Stotram from Skanda Purana
Lord Shiva Kavacha Stotram
അസ്യ ശ്രീ ശിവകവച സ്തോത്രമഹാമന്ത്രസ്യ ഋഷഭയോഗീശ്വര ഋഷിഃ |
അനുഷ്ടുപ് ഛന്ദഃ |
ശ്രീസാമ്ബസദാശിവോ ദേവതാ |
ഓം ബീജമ് |
നമഃ ശക്തിഃ |
ശിവായേതി കീലകമ് |
മമ സാമ്ബസദാശിവപ്രീത്യര്ഥേ ജപേ വിനിയോഗഃ ||
കരന്യാസഃ
ഓം സദാശിവായ അംഗുഷ്ഠാഭ്യാം നമഃ | നം ഗംഗാധരായ തര്ജനീഭ്യാം നമഃ | മം മൃത്യുഞ്ജയായ മധ്യമാഭ്യാം നമഃ |
ശിം ശൂലപാണയേ അനാമികാഭ്യാം നമഃ | വാം പിനാകപാണയേ കനിഷ്ഠികാഭ്യാം നമഃ | യമ് ഉമാപതയേ കരതലകരപൃഷ്ഠാഭ്യാം നമഃ |
ഹൃദയാദി അംഗന്യാസഃ
ഓം സദാശിവായ ഹൃദയായ നമഃ | നം ഗംഗാധരായ ശിരസേ സ്വാഹാ | മം മൃത്യുഞ്ജയായ ശിഖായൈ വഷട് |
ശിം ശൂലപാണയേ കവചായ ഹുമ് | വാം പിനാകപാണയേ നേത്രത്രയായ വൗഷട് | യമ് ഉമാപതയേ അസ്ത്രായ ഫട് | ഭൂര്ഭുവസ്സുവരോമിതി ദിഗ്ബന്ധഃ ||
ധ്യാനമ്%
വജ്രദംഷ്ട്രം ത്രിനയനം കാലകണ്ഠ മരിംദമമ് |
സഹസ്രകരമത്യുഗ്രം വന്ദേ ശംഭുമ് ഉമാപതിമ് ||
രുദ്രാക്ഷകങ്കണലസത്കരദണ്ഡയുഗ്മഃ പാലാന്തരാലസിതഭസ്മധൃതത്രിപുണ്ഡ്രഃ |
പഞ്ചാക്ഷരം പരിപഠന് വരമന്ത്രരാജം ധ്യായന് സദാ പശുപതിം ശരണം വ്രജേഥാഃ ||
അതഃ പരം സര്വപുരാണഗുഹ്യം നിഃശേഷപാപൗഘഹരം പവിത്രമ് |
ജയപ്രദം സര്വവിപത്പ്രമോചനം വക്ഷ്യാമി ശൈവമ് കവചം ഹിതായ തേ ||
പഞ്ചപൂജാ%
ലം പൃഥിവ്യാത്മനേ ഗന്ധം സമര്പയാമി |
ഹമ് ആകാശാത്മനേ പുഷ്പൈഃ പൂജയാമി |
യം വായ്വാത്മനേ ധൂപമ് ആഘ്രാപയാമി |
രമ് അഗ്ന്യാത്മനേ ദീപം ദര്ശയാമി |
വമ് അമൃതാത്മനേ അമൃതം മഹാനൈവേദ്യം നിവേദയാമി |
സം സര്വാത്മനേ സര്വോപചാരപൂജാം സമര്പയാമി ||
മന്ത്രഃ
ഋഷഭ ഉവാച
നമസ്കൃത്യ മഹാദേവം വിശ്വവ്യാപിനമീശ്വരമ് |
വക്ഷ്യേ ശിവമയം വര്മ സര്വരക്ഷാകരം നൃണാമ് ||
ശുചൗ ദേശേ സമാസീനോ യഥാവത്കല്പിതാസനഃ |
ജിതേന്ദ്രിയോ ജിതപ്രാണശ്ചിന്തയേച്ഛിവമവ്യയമ് ||
ഹൃത്പുണ്ഡരീകാന്തരസന്നിവിഷ്ടം സ്വതേജസാ വ്യാപ്തനഭോஉവകാശമ് |
അതീന്ദ്രിയം സൂക്ഷ്മമനന്തമാദ്യം ധ്യായേത് പരാനന്ദമയം മഹേശമ് ||
ധ്യാനാവധൂതാഖിലകര്മബന്ധ- ശ്ചിരം ചിദാനന്ദ നിമഗ്നചേതാഃ |
ഷഡക്ഷരന്യാസ സമാഹിതാത്മാ ശൈവേന കുര്യാത്കവചേന രക്ഷാമ് ||
മാം പാതു ദേവോஉഖിലദേവതാത്മാ സംസാരകൂപേ പതിതം ഗഭീരേ |
തന്നാമ ദിവ്യം പരമന്ത്രമൂലം ധുനോതു മേ സര്വമഘം ഹൃദിസ്ഥമ് ||
സര്വത്ര മാം രക്ഷതു വിശ്വമൂര്തി- ര്ജ്യോതിര്മയാനന്ദഘനശ്ചിദാത്മാ |
അണോരണിയാനുരുശക്തിരേകഃ സ ഈശ്വരഃ പാതു ഭയാദശേഷാത് ||
യോ ഭൂസ്വരൂപേണ ബിഭര്തി വിശ്വം പായാത്സ ഭൂമേര്ഗിരിശോஉഷ്ടമൂര്തിഃ |
യോஉപാം സ്വരൂപേണ നൃണാം കരോതി സംജീവനം സോஉവതു മാം ജലേഭ്യഃ ||
കല്പാവസാനേ ഭുവനാനി ദഗ്ധ്വാ സര്വാണി യോ നൃത്യതി ഭൂരിലീലഃ |
സ കാലരുദ്രോஉവതു മാം ദവാഗ്നേഃ വാത്യാദിഭീതേരഖിലാച്ച താപാത് ||
പ്രദീപ്തവിദ്യുത്കനകാവഭാസോ വിദ്യാവരാഭീതി കുഠാരപാണിഃ |
ചതുര്മുഖസ്തത്പുരുഷസ്ത്രിനേത്രഃ പ്രാച്യാം സ്ഥിതോ രക്ഷതു മാമജസ്രമ് ||
കുഠാരഖേടാങ്കുശ ശൂലഢക്കാ- കപാലപാശാക്ഷ ഗുണാന്ദധാനഃ |
ചതുര്മുഖോ നീലരുചിസ്ത്രിനേത്രഃ പായാദഘോരോ ദിശി ദക്ഷിണസ്യാമ് ||
കുന്ദേന്ദുശങ്ഖസ്ഫടികാവഭാസോ വേദാക്ഷമാലാ വരദാഭയാങ്കഃ |
ത്ര്യക്ഷശ്ചതുര്വക്ത്ര ഉരുപ്രഭാവഃ സദ്യോஉധിജാതോஉവതു മാം പ്രതീച്യാമ് ||
വരാക്ഷമാലാഭയടങ്കഹസ്തഃ സരോജകിഞ്ജല്കസമാനവര്ണഃ |
ത്രിലോചനശ്ചാരുചതുര്മുഖോ മാം പായാദുദീച്യാം ദിശി വാമദേവഃ ||
വേദാഭയേഷ്ടാങ്കുശടങ്കപാശ- കപാലഢക്കാക്ഷരശൂലപാണിഃ |
സിതദ്യുതിഃ പഞ്ചമുഖോஉവതാന്മാമ് ഈശാന ഊര്ധ്വം പരമപ്രകാശഃ ||
മൂര്ധാനമവ്യാന്മമ ചന്ദ്രമൗലിഃ ഭാലം മമാവ്യാദഥ ഭാലനേത്രഃ |
നേത്രേ മമാവ്യാദ്ഭഗനേത്രഹാരീ നാസാം സദാ രക്ഷതു വിശ്വനാഥഃ ||
പായാച്ഛ്രുതീ മേ ശ്രുതിഗീതകീര്തിഃ കപോലമവ്യാത്സതതം കപാലീ |
വക്ത്രം സദാ രക്ഷതു പഞ്ചവക്ത്രോ ജിഹ്വാം സദാ രക്ഷതു വേദജിഹ്വഃ ||
കണ്ഠം ഗിരീശോஉവതു നീലകണ്ഠഃ പാണിദ്വയം പാതു പിനാകപാണിഃ |
ദോര്മൂലമവ്യാന്മമ ധര്മബാഹുഃ വക്ഷഃസ്ഥലം ദക്ഷമഖാന്തകോஉവ്യാത് ||
മമോദരം പാതു ഗിരീന്ദ്രധന്വാ മധ്യം മമാവ്യാന്മദനാന്തകാരീ |
ഹേരമ്ബതാതോ മമ പാതു നാഭിം പായാത്കടിം ധൂര്ജടിരീശ്വരോ മേ ||
ഊരുദ്വയം പാതു കുബേരമിത്രോ ജാനുദ്വയം മേ ജഗദീശ്വരോஉവ്യാത് |
ജങ്ഘായുഗം പുങ്ഗവകേതുരവ്യാത് പാദൗ മമാവ്യാത്സുരവന്ദ്യപാദഃ ||
മഹേശ്വരഃ പാതു ദിനാദിയാമേ മാം മധ്യയാമേஉവതു വാമദേവഃ |
ത്രിലോചനഃ പാതു തൃതീയയാമേ വൃഷധ്വജഃ പാതു ദിനാന്ത്യയാമേ ||
പായാന്നിശാദൗ ശശിശേഖരോ മാം ഗങ്ഗാധരോ രക്ഷതു മാം നിശീഥേ |
ഗൗരീപതിഃ പാതു നിശാവസാനേ മൃത്യുഞ്ജയോ രക്ഷതു സര്വകാലമ് ||
അന്തഃസ്ഥിതം രക്ഷതു ശംകരോ മാം സ്ഥാണുഃ സദാ പാതു ബഹിഃസ്ഥിതം മാമ് |
തദന്തരേ പാതു പതിഃ പശൂനാം സദാശിവോ രക്ഷതു മാം സമന്താത് ||
തിഷ്ഠന്തമവ്യാദ് ഭുവനൈകനാഥഃ പായാദ്വ്രജന്തം പ്രമഥാധിനാഥഃ |
വേദാന്തവേദ്യോஉവതു മാം നിഷണ്ണം മാമവ്യയഃ പാതു ശിവഃ ശയാനമ് ||
മാര്ഗേഷു മാം രക്ഷതു നീലകണ്ഠഃ ശൈലാദിദുര്ഗേഷു പുരത്രയാരിഃ |
അരണ്യവാസാദി മഹാപ്രവാസേ പായാന്മൃഗവ്യാധ ഉദാരശക്തിഃ ||
കല്പാന്തകാലോഗ്രപടുപ്രകോപ- സ്ഫുടാട്ടഹാസോച്ചലിതാണ്ഡകോശഃ |
ഘോരാരിസേനാര്ണവ ദുര്നിവാര- മഹാഭയാദ്രക്ഷതു വീരഭദ്രഃ ||
പത്ത്യശ്വമാതങ്ഗരഥാവരൂഥിനീ- സഹസ്രലക്ഷായുത കോടിഭീഷണമ് |
അക്ഷൗഹിണീനാം ശതമാതതായിനാം ഛിന്ദ്യാന്മൃഡോ ഘോരകുഠാര ധാരയാ ||
നിഹന്തു ദസ്യൂന്പ്രലയാനലാര്ചിഃ ജ്വലത്ത്രിശൂലം ത്രിപുരാന്തകസ്യ | ശാര്ദൂലസിംഹര്ക്ഷവൃകാദിഹിംസ്രാന് സംത്രാസയത്വീശധനുഃ പിനാകഃ ||
ദുഃ സ്വപ്ന ദുഃ ശകുന ദുര്ഗതി ദൗര്മനസ്യ- ദുര്ഭിക്ഷ ദുര്വ്യസന ദുഃസഹ ദുര്യശാംസി | ഉത്പാതതാപവിഷഭീതിമസദ്ഗ്രഹാര്തിം വ്യാധീംശ്ച നാശയതു മേ ജഗതാമധീശഃ ||
ഓം നമോ ഭഗവതേ സദാശിവായ
സകലതത്വാത്മകായ സര്വമന്ത്രസ്വരൂപായ സര്വയന്ത്രാധിഷ്ഠിതായ സര്വതന്ത്രസ്വരൂപായ സര്വതത്വവിദൂരായ ബ്രഹ്മരുദ്രാവതാരിണേ നീലകണ്ഠായ പാര്വതീമനോഹരപ്രിയായ സോമസൂര്യാഗ്നിലോചനായ ഭസ്മോദ്ധൂലിതവിഗ്രഹായ മഹാമണി മുകുടധാരണായ മാണിക്യഭൂഷണായ സൃഷ്ടിസ്ഥിതിപ്രലയകാല- രൗദ്രാവതാരായ ദക്ഷാധ്വരധ്വംസകായ മഹാകാലഭേദനായ മൂലധാരൈകനിലയായ തത്വാതീതായ ഗംഗാധരായ സര്വദേവാദിദേവായ ഷഡാശ്രയായ വേദാന്തസാരായ ത്രിവര്ഗസാധനായ അനന്തകോടിബ്രഹ്മാണ്ഡനായകായ അനന്ത വാസുകി തക്ഷക- കര്കോടക ശങ്ഖ കുലിക- പദ്മ മഹാപദ്മേതി- അഷ്ടമഹാനാഗകുലഭൂഷണായ പ്രണവസ്വരൂപായ ചിദാകാശായ ആകാശ ദിക് സ്വരൂപായ ഗ്രഹനക്ഷത്രമാലിനേ സകലായ കലങ്കരഹിതായ സകലലോകൈകകര്ത്രേ സകലലോകൈകഭര്ത്രേ സകലലോകൈകസംഹര്ത്രേ സകലലോകൈകഗുരവേ സകലലോകൈകസാക്ഷിണേ സകലനിഗമഗുഹ്യായ സകലവേദാന്തപാരഗായ സകലലോകൈകവരപ്രദായ സകലലോകൈകശംകരായ സകലദുരിതാര്തിഭഞ്ജനായ സകലജഗദഭയംകരായ ശശാങ്കശേഖരായ ശാശ്വതനിജാവാസായ നിരാകാരായ നിരാഭാസായ നിരാമയായ നിര്മലായ നിര്മദായ നിശ്ചിന്തായ നിരഹംകാരായ നിരംകുശായ നിഷ്കലങ്കായ നിര്ഗുണായ നിഷ്കാമായ നിരൂപപ്ലവായ നിരുപദ്രവായ നിരവദ്യായ നിരന്തരായ നിഷ്കാരണായ നിരാതംകായ നിഷ്പ്രപഞ്ചായ നിസ്സങ്ഗായ നിര്ദ്വന്ദ്വായ നിരാധാരായ നീരാഗായ നിഷ്ക്രോധായ നിര്ലോപായ നിഷ്പാപായ നിര്ഭയായ നിര്വികല്പായ നിര്ഭേദായ നിഷ്ക്രിയായ നിസ്തുലായ നിഃസംശയായ നിരംജനായ നിരുപമവിഭവായ നിത്യശുദ്ധബുദ്ധമുക്തപരിപൂര്ണ- സച്ചിദാനന്ദാദ്വയായ പരമശാന്തസ്വരൂപായ പരമശാന്തപ്രകാശായ തേജോരൂപായ തേജോമയായ തേജോஉധിപതയേ ജയ ജയ രുദ്ര മഹാരുദ്ര മഹാരൗദ്ര ഭദ്രാവതാര മഹാഭൈരവ കാലഭൈരവ കല്പാന്തഭൈരവ കപാലമാലാധര ഖട്വാങ്ഗ ചര്മഖഡ്ഗധര പാശാങ്കുശ- ഡമരൂശൂല ചാപബാണഗദാശക്തിഭിംദിപാല- തോമര മുസല മുദ്ഗര പാശ പരിഘ- ഭുശുണ്ഡീ ശതഘ്നീ ചക്രാദ്യായുധഭീഷണാകാര- സഹസ്രമുഖദംഷ്ട്രാകരാലവദന വികടാട്ടഹാസ വിസ്ഫാരിത ബ്രഹ്മാണ്ഡമണ്ഡല നാഗേന്ദ്രകുണ്ഡല നാഗേന്ദ്രഹാര നാഗേന്ദ്രവലയ നാഗേന്ദ്രചര്മധര നാഗേന്ദ്രനികേതന മൃത്യുഞ്ജയ ത്ര്യമ്ബക ത്രിപുരാന്തക വിശ്വരൂപ വിരൂപാക്ഷ വിശ്വേശ്വര വൃഷഭവാഹന വിഷവിഭൂഷണ വിശ്വതോമുഖ സര്വതോമുഖ മാം രക്ഷ രക്ഷ ജ്വലജ്വല പ്രജ്വല പ്രജ്വല മഹാമൃത്യുഭയം ശമയ ശമയ അപമൃത്യുഭയം നാശയ നാശയ രോഗഭയമ് ഉത്സാദയോത്സാദയ വിഷസര്പഭയം ശമയ ശമയ ചോരാന് മാരയ മാരയ മമ ശത്രൂന് ഉച്ചാടയോച്ചാടയ ത്രിശൂലേന വിദാരയ വിദാരയ കുഠാരേണ ഭിന്ധി ഭിന്ധി ഖഡ്ഗേന ഛിന്ദ്ദി ഛിന്ദ്ദി ഖട്വാങ്ഗേന വിപോധയ വിപോധയ മുസലേന നിഷ്പേഷയ നിഷ്പേഷയ ബാണൈഃ സംതാഡയ സംതാഡയ യക്ഷ രക്ഷാംസി ഭീഷയ ഭീഷയ അശേഷ ഭൂതാന് വിദ്രാവയ വിദ്രാവയ കൂഷ്മാണ്ഡഭൂതവേതാലമാരീഗണ- ബ്രഹ്മരാക്ഷസഗണാന് സംത്രാസയ സംത്രാസയ മമ അഭയം കുരു കുരു മമ പാപം ശോധയ ശോധയ വിത്രസ്തം മാമ് ആശ്വാസയ ആശ്വാസയ നരകമഹാഭയാന് മാമ് ഉദ്ധര ഉദ്ധര അമൃതകടാക്ഷവീക്ഷണേന മാം- ആലോകയ ആലോകയ സംജീവയ സംജീവയ ക്ഷുത്തൃഷ്ണാര്തം മാമ് ആപ്യായയ ആപ്യായയ ദുഃഖാതുരം മാമ് ആനന്ദയ ആനന്ദയ ശിവകവചേന മാമ് ആച്ഛാദയ ആച്ഛാദയ
ഹര ഹര മൃത്യുംജയ ത്ര്യമ്ബക സദാശിവ പരമശിവ നമസ്തേ നമസ്തേ നമഃ ||
പൂര്വവത് – ഹൃദയാദി ന്യാസഃ |
പഞ്ചപൂജാ ||
ഭൂര്ഭുവസ്സുവരോമിതി ദിഗ്വിമോകഃ ||
ഫലശ്രുതിഃ
ഋഷഭ ഉവാച ഇത്യേതത്പരമം ശൈവം കവചം വ്യാഹൃതം മയാ |
സര്വ ബാധാ പ്രശമനം രഹസ്യം സര്വ ദേഹിനാമ് ||
യഃ സദാ ധാരയേന്മര്ത്യഃ ശൈവം കവചമുത്തമമ് |
ന തസ്യ ജായതേ കാപി ഭയം ശംഭോരനുഗ്രഹാത് ||
ക്ഷീണായുഃ പ്രാപ്തമൃത്യുര്വാ മഹാരോഗഹതോஉപി വാ |
സദ്യഃ സുഖമവാപ്നോതി ദീര്ഘമായുശ്ച വിന്ദതി ||
സര്വദാരിദ്രയശമനം സൗമാങ്ഗല്യവിവര്ധനമ് |
യോ ധത്തേ കവചം ശൈവം സ ദേവൈരപി പൂജ്യതേ ||
മഹാപാതകസങ്ഘാതൈര്മുച്യതേ ചോപപാതകൈഃ |
ദേഹാന്തേ മുക്തിമാപ്നോതി ശിവവര്മാനുഭാവതഃ ||
ത്വമപി ശ്രദ്ദയാ വത്സ ശൈവം കവചമുത്തമമ് |
ധാരയസ്വ മയാ ദത്തം സദ്യഃ ശ്രേയോ ഹ്യവാപ്സ്യസി ||
ശ്രീസൂത ഉവാച
ഇത്യുക്ത്വാ ഋഷഭോ യോഗീ തസ്മൈ പാര്ഥിവ സൂനവേ |
ദദൗ ശങ്ഖം മഹാരാവം ഖഡ്ഗം ച അരിനിഷൂദനമ് ||
പുനശ്ച ഭസ്മ സംമംത്ര്യ തദങ്ഗം പരിതോஉസ്പൃശത് |
ഗജാനാം ഷട്സഹസ്രസ്യ ത്രിഗുണസ്യ ബലം ദദൗ ||
ഭസ്മപ്രഭാവാത് സംപ്രാപ്തബലൈശ്വര്യ ധൃതി സ്മൃതിഃ |
സ രാജപുത്രഃ ശുശുഭേ ശരദര്ക ഇവ ശ്രിയാ ||
തമാഹ പ്രാഞ്ജലിം ഭൂയഃ സ യോഗീ നൃപനന്ദനമ് |
ഏഷ ഖഡ്ഗോ മയാ ദത്തസ്തപോമന്ത്രാനുഭാവതഃ ||
ശിതധാരമിമം ഖഡ്ഗം യസ്മൈ ദര്ശയസേ സ്ഫുടമ് |
സ സദ്യോ മ്രിയതേ ശത്രുഃ സാക്ഷാന്മൃത്യുരപി സ്വയമ് ||
അസ്യ ശങ്ഖസ്യ നിര്ഹ്രാദം യേ ശൃണ്വന്തി തവാഹിതാഃ |
തേ മൂര്ച്ഛിതാഃ പതിഷ്യന്തി ന്യസ്തശസ്ത്രാ വിചേതനാഃ ||
ഖഡ്ഗശങ്ഖാവിമൗ ദിവ്യൗ പരസൈന്യവിനാശകൗ |
ആത്മസൈന്യസ്വപക്ഷാണാം ശൗര്യതേജോവിവര്ധനൗ ||
ഏതയോശ്ച പ്രഭാവേന ശൈവേന കവചേന ച |
ദ്വിഷട്സഹസ്ര നാഗാനാം ബലേന മഹതാപി ച ||
ഭസ്മധാരണ സാമര്ഥ്യാച്ഛത്രുസൈന്യം വിജേഷ്യസേ |
പ്രാപ്യ സിംഹാസനം പിത്ര്യം ഗോപ്താஉസി പൃഥിവീമിമാമ് ||
ഇതി ഭദ്രായുഷം സമ്യഗനുശാസ്യ സമാതൃകമ് |
താഭ്യാം സംപൂജിതഃ സോஉഥ യോഗീ സ്വൈരഗതിര്യയൗ ||
ഇതി ശ്രീസ്കാന്ദമഹാപുരാണേ ബ്രഹ്മോത്തരഖണ്ഡേ ശിവകവച പ്രഭാവ വര്ണനം നാമ ദ്വാദശോஉധ്യായഃ സംപൂര്ണഃ || ||
Lord Shiva Stotram – Siva Kavach in English
asya sri sivakavaca stotramahamantrasya rsabhayogisvara rsih |
anustup chandah |
srisambasadasivo devata |
om bijam |
namah saktih |
sivayeti kilakam |
mama sambasadasivaprityarthe jape viniyogah ||
karanyasah
om sadasivaya angusthabhyam namah | nam gangadharaya tarjanibhyam namah | mam mrtyuñjayaya madhyamabhyam namah |
sim sulapanaye anamikabhyam namah | vam pinakapanaye kanisthikabhyam namah | yam umapataye karatalakaraprsthabhyam namah |
hrdayadi anganyasah
om sadasivaya hrdayaya namah | nam gangadharaya sirase svaha | mam mrtyuñjayaya sikhayai vasat |
sim sulapanaye kavacaya hum | vam pinakapanaye netratrayaya vausat | yam umapataye astraya phat | bhurbhuvassuvaromiti digbandhah ||
dhyanam
vajradamstram trinayanam kalakantha marindamam |
sahasrakaramatyugram vande sambhum umapatim ||
rudraksakankanalasatkaradandayugmah palantaralasitabhasmadhrtatripundrah |
pañcaksaram paripathan varamantrarajam dhyayan sada pasupatim saranam vrajethah ||
atah param sarvapuranaguhyam nihsesapapaughaharam pavitram |
jayapradam sarvavipatpramocanam vaksyami saivam kavacam hitaya te ||
pañcapuja
lam prthivyatmane gandham samarpayami |
ham akasatmane puspaih pujayami |
yam vayvatmane dhupam aghrapayami |
ram agnyatmane dipam darsayami |
vam amrtatmane amrtam mahanaivedyam nivedayami |
sam sarvatmane sarvopacarapujam samarpayami ||
mantrah
rsabha uvaca
namaskrtya mahadevam visvavyapinamisvaram |
vaksye sivamayam varma sarvaraksakaram nrnam ||
sucau dese samasino yathavatkalpitasanah |
jitendriyo jitapranascintayecchivamavyayam ||
hrtpundarikantarasannivistam svatejasa vyaptanabhoஉvakasam |
atindriyam suksmamanantamadyam dhyayet paranandamayam mahesam ||
dhyanavadhutakhilakarmabandha- sciram cidananda nimagnacetah |
sadaksaranyasa samahitatma saivena kuryatkavacena raksam ||
mam patu devoஉkhiladevatatma samsarakupe patitam gabhire |
tannama divyam paramantramulam dhunotu me sarvamagham hrdistham ||
sarvatra mam raksatu visvamurti- rjyotirmayanandaghanascidatma |
anoraniyanurusaktirekah sa isvarah patu bhayadasesat ||
yo bhusvarupena bibharti visvam payatsa bhumergirisoஉstamurtih |
yoஉpam svarupena nrnam karoti sañjivanam soஉvatu mam jalebhyah ||
kalpavasane bhuvanani dagdhva sarvani yo nrtyati bhurililah |
sa kalarudroஉvatu mam davagneh vatyadibhiterakhilacca tapat ||
pradiptavidyutkanakavabhaso vidyavarabhiti kutharapanih |
caturmukhastatpurusastrinetrah pracyam sthito raksatu mamajasram ||
kutharakhetankusa suladhakka- kapalapasaksa gunandadhanah |
caturmukho nilarucistrinetrah payadaghoro disi daksinasyam ||
kundendusankhasphatikavabhaso vedaksamala varadabhayankah |
tryaksascaturvaktra uruprabhavah sadyoஉdhijatoஉvatu mam praticyam ||
varaksamalabhayatankahastah sarojakiñjalkasamanavarnah |
trilocanascarucaturmukho mam payadudicyam disi vamadevah ||
vedabhayestankusatankapasa- kapaladhakkaksarasulapanih |
sitadyutih pañcamukhoஉvatanmam isana urdhvam paramaprakasah ||
murdhanamavyanmama candramaulih bhalam mamavyadatha bhalanetrah |
netre mamavyadbhaganetrahari nasam sada raksatu visvanathah ||
payacchruti me srutigitakirtih kapolamavyatsatatam kapali |
vaktram sada raksatu pañcavaktro jihvam sada raksatu vedajihvah ||
kantham girisoஉvatu nilakanthah panidvayam patu pinakapanih |
dormulamavyanmama dharmabahuh vaksahsthalam daksamakhantakoஉvyat ||
mamodaram patu girindradhanva madhyam mamavyanmadanantakari |
herambatato mama patu nabhim payatkatim dhurjatirisvaro me ||
urudvayam patu kuberamitro janudvayam me jagadisvaroஉvyat |
janghayugam pungavaketuravyat padau mamavyatsuravandyapadah ||
mahesvarah patu dinadiyame mam madhyayameஉvatu vamadevah |
trilocanah patu trtiyayame vrsadhvajah patu dinantyayame ||
payannisadau sasisekharo mam gangadharo raksatu mam nisithe |
gauripatih patu nisavasane mrtyuñjayo raksatu sarvakalam ||
antahsthitam raksatu sankaro mam sthanuh sada patu bahihsthitam mam |
tadantare patu patih pasunam sadasivo raksatu mam samantat ||
tisthantamavyad bhuvanaikanathah payadvrajantam pramathadhinathah |
vedantavedyoஉvatu mam nisannam mamavyayah patu sivah sayanam ||
margesu mam raksatu nilakanthah sailadidurgesu puratrayarih |
aranyavasadi mahapravase payanmrgavyadha udarasaktih ||
kalpantakalograpatuprakopa- sphutattahasoccalitandakosah |
ghorarisenarnava durnivara- mahabhayadraksatu virabhadrah ||
pattyasvamatangarathavaruthini- sahasralaksayuta kotibhisanam |
aksauhininam satamatatayinam chindyanmrdo ghorakuthara dharaya ||
nihantu dasyunpralayanalarcih jvalattrisulam tripurantakasya | sardulasimharksavrkadihimsran santrasayatvisadhanuh pinakah ||
duh svapna duh sakuna durgati daurmanasya- durbhiksa durvyasana duhsaha duryasamsi | utpatatapavisabhitimasadgrahartim vyadhimsca nasayatu me jagatamadhisah ||
om namo bhagavate sadasivaya
sakalatatvatmakaya sarvamantrasvarupaya sarvayantradhisthitaya sarvatantrasvarupaya sarvatatvaviduraya brahmarudravatarine nilakanthaya parvatimanoharapriyaya somasuryagnilocanaya bhasmoddhulitavigrahaya mahamani mukutadharanaya manikyabhusanaya srstisthitipralayakala- raudravataraya daksadhvaradhvamsakaya mahakalabhedanaya muladharaikanilayaya tatvatitaya gangadharaya sarvadevadidevaya sadasrayaya vedantasaraya trivargasadhanaya anantakotibrahmandanayakaya ananta vasuki taksaka- karkotaka sankha kulika- padma mahapadmeti- astamahanagakulabhusanaya pranavasvarupaya cidakasaya akasa dik svarupaya grahanaksatramaline sakalaya kalankarahitaya sakalalokaikakartre sakalalokaikabhartre sakalalokaikasamhartre sakalalokaikagurave sakalalokaikasaksine sakalanigamaguhyaya sakalavedantaparagaya sakalalokaikavarapradaya sakalalokaikasankaraya sakaladuritartibhañjanaya sakalajagadabhayankaraya sasankasekharaya sasvatanijavasaya nirakaraya nirabhasaya niramayaya nirmalaya nirmadaya niscintaya nirahankaraya nirankusaya niskalankaya nirgunaya niskamaya nirupaplavaya nirupadravaya niravadyaya nirantaraya niskaranaya niratankaya nisprapañcaya nissangaya nirdvandvaya niradharaya niragaya niskrodhaya nirlopaya nispapaya nirbhayaya nirvikalpaya nirbhedaya niskriyaya nistulaya nihsamsayaya nirañjanaya nirupamavibhavaya nityasuddhabuddhamuktaparipurna- saccidanandadvayaya paramasantasvarupaya paramasantaprakasaya tejorupaya tejomayaya tejoஉdhipataye jaya jaya rudra maharudra maharaudra bhadravatara mahabhairava kalabhairava kalpantabhairava kapalamaladhara khatvanga carmakhadgadhara pasankusa- damarusula capabanagadasaktibhindipala- tomara musala mudgara pasa parigha- bhusundi sataghni cakradyayudhabhisanakara- sahasramukhadamstrakaralavadana vikatattahasa vispharita brahmandamandala nagendrakundala nagendrahara nagendravalaya nagendracarmadhara nagendraniketana mrtyuñjaya tryambaka tripurantaka visvarupa virupaksa visvesvara vrsabhavahana visavibhusana visvatomukha sarvatomukha mam raksa raksa jvalajvala prajvala prajvala mahamrtyubhayam samaya samaya apamrtyubhayam nasaya nasaya rogabhayam utsadayotsadaya visasarpabhayam samaya samaya coran maraya maraya mama satrun uccatayoccataya trisulena vidaraya vidaraya kutharena bhindhi bhindhi khadgena chinddi chinddi khatvangena vipodhaya vipodhaya musalena nispesaya nispesaya banaih santadaya santadaya yaksa raksamsi bhisaya bhisaya asesa bhutan vidravaya vidravaya kusmandabhutavetalamarigana- brahmaraksasaganan santrasaya santrasaya mama abhayam kuru kuru mama papam sodhaya sodhaya vitrastam mam asvasaya asvasaya narakamahabhayan mam uddhara uddhara amrtakataksaviksanena mam- alokaya alokaya sañjivaya sañjivaya ksuttrsnartam mam apyayaya apyayaya duhkhaturam mam anandaya anandaya sivakavacena mam acchadaya acchadaya
hara hara mrtyuñjaya tryambaka sadasiva paramasiva namaste namaste namah ||
purvavat – hrdayadi nyasah |
pañcapuja ||
bhurbhuvassuvaromiti digvimokah ||
phalasrutih
rsabha uvaca ityetatparamam saivam kavacam vyahrtam maya |
sarva badha prasamanam rahasyam sarva dehinam ||
yah sada dharayenmartyah saivam kavacamuttamam |
na tasya jayate kapi bhayam sambhoranugrahat ||
ksinayuh praptamrtyurva maharogahatoஉpi va |
sadyah sukhamavapnoti dirghamayusca vindati ||
sarvadaridrayasamanam saumangalyavivardhanam |
yo dhatte kavacam saivam sa devairapi pujyate ||
mahapatakasanghatairmucyate copapatakaih |
dehante muktimapnoti sivavarmanubhavatah ||
tvamapi sraddaya vatsa saivam kavacamuttamam |
dharayasva maya dattam sadyah sreyo hyavapsyasi ||
srisuta uvaca
ityuktva rsabho yogi tasmai parthiva sunave |
dadau sankham maharavam khadgam ca arinisudanam ||
punasca bhasma sammantrya tadangam paritoஉsprsat |
gajanam satsahasrasya trigunasya balam dadau ||
bhasmaprabhavat sampraptabalaisvarya dhrti smrtih |
sa rajaputrah susubhe saradarka iva sriya ||
tamaha prañjalim bhuyah sa yogi nrpanandanam |
esa khadgo maya dattastapomantranubhavatah ||
sitadharamimam khadgam yasmai darsayase sphutam |
sa sadyo mriyate satruh saksanmrtyurapi svayam ||
asya sankhasya nirhradam ye srnvanti tavahitah |
te murcchitah patisyanti nyastasastra vicetanah ||
khadgasankhavimau divyau parasainyavinasakau |
atmasainyasvapaksanam sauryatejovivardhanau ||
etayosca prabhavena saivena kavacena ca |
dvisatsahasra naganam balena mahatapi ca ||
bhasmadharana samarthyacchatrusainyam vijesyase |
prapya simhasanam pitryam goptaஉsi prthivimimam ||
iti bhadrayusam samyaganusasya samatrkam |
tabhyam sampujitah soஉtha yogi svairagatiryayau ||
iti sriskandamahapurane brahmottarakhande sivakavaca prabhava varnanam nama dvadasoஉdhyayah sampurnah ||
Lord Shiva Stotram – Siva Kavach in Hindi:
अस्य श्री शिवकवच स्तोत्रमहामन्त्रस्य ऋषभयोगीश्वर ऋषिः ।
अनुष्टुप् छन्दः ।
श्रीसाम्बसदाशिवो देवता ।
ॐ बीजम् ।
नमः शक्तिः ।
शिवायेति कीलकम् ।
मम साम्बसदाशिवप्रीत्यर्थे जपे विनियोगः ॥
करन्यासः
ॐ सदाशिवाय अङ्गुष्ठाभ्यां नमः । नं गङ्गाधराय तर्जनीभ्यां नमः । मं मृत्युञ्जयाय मध्यमाभ्यां नमः ।
शिं शूलपाणये अनामिकाभ्यां नमः । वां पिनाकपाणये कनिष्ठिकाभ्यां नमः । यम् उमापतये करतलकरपृष्ठाभ्यां नमः ।
हृदयादि अङ्गन्यासः
ॐ सदाशिवाय हृदयाय नमः । नं गङ्गाधराय शिरसे स्वाहा । मं मृत्युञ्जयाय शिखायै वषट् ।
शिं शूलपाणये कवचाय हुम् । वां पिनाकपाणये नेत्रत्रयाय वौषट् । यम् उमापतये अस्त्राय फट् । भूर्भुवस्सुवरोमिति दिग्बन्धः ॥
ध्यानम्
वज्रदंष्ट्रं त्रिनयनं कालकण्ठ मरिन्दमम् ।
सहस्रकरमत्युग्रं वन्दे शम्भुम् उमापतिम् ॥
रुद्राक्षकङ्कणलसत्करदण्डयुग्मः पालान्तरालसितभस्मधृतत्रिपुण्ड्रः ।
पञ्चाक्षरं परिपठन् वरमन्त्रराजं ध्यायन् सदा पशुपतिं शरणं व्रजेथाः ॥
अतः परं सर्वपुराणगुह्यं निःशेषपापौघहरं पवित्रम् ।
जयप्रदं सर्वविपत्प्रमोचनं वक्ष्यामि शैवम् कवचं हिताय ते ॥
पञ्चपूजा
लं पृथिव्यात्मने गन्धं समर्पयामि ।
हम् आकाशात्मने पुष्पैः पूजयामि ।
यं वाय्वात्मने धूपम् आघ्रापयामि ।
रम् अग्न्यात्मने दीपं दर्शयामि ।
वम् अमृतात्मने अमृतं महानैवेद्यं निवेदयामि ।
सं सर्वात्मने सर्वोपचारपूजां समर्पयामि ॥
मन्त्रः
ऋषभ उवाच
नमस्कृत्य महादेवं विश्वव्यापिनमीश्वरम् ।
वक्ष्ये शिवमयं वर्म सर्वरक्षाकरं नृणाम् ॥
शुचौ देशे समासीनो यथावत्कल्पितासनः ।
जितेन्द्रियो जितप्राणश्चिन्तयेच्छिवमव्ययम् ॥
हृत्पुण्डरीकान्तरसन्निविष्टं स्वतेजसा व्याप्तनभोஉवकाशम् ।
अतीन्द्रियं सूक्ष्ममनन्तमाद्यं ध्यायेत् परानन्दमयं महेशम् ॥
ध्यानावधूताखिलकर्मबन्ध- श्चिरं चिदानन्द निमग्नचेताः ।
षडक्षरन्यास समाहितात्मा शैवेन कुर्यात्कवचेन रक्षाम् ॥
मां पातु देवोஉखिलदेवतात्मा संसारकूपे पतितं गभीरे ।
तन्नाम दिव्यं परमन्त्रमूलं धुनोतु मे सर्वमघं हृदिस्थम् ॥
सर्वत्र मां रक्षतु विश्वमूर्ति- र्ज्योतिर्मयानन्दघनश्चिदात्मा ।
अणोरणियानुरुशक्तिरेकः स ईश्वरः पातु भयादशेषात् ॥
यो भूस्वरूपेण बिभर्ति विश्वं पायात्स भूमेर्गिरिशोஉष्टमूर्तिः ।
योஉपां स्वरूपेण नृणां करोति सञ्जीवनं सोஉवतु मां जलेभ्यः ॥
कल्पावसाने भुवनानि दग्ध्वा सर्वाणि यो नृत्यति भूरिलीलः ।
स कालरुद्रोஉवतु मां दवाग्नेः वात्यादिभीतेरखिलाच्च तापात् ॥
प्रदीप्तविद्युत्कनकावभासो विद्यावराभीति कुठारपाणिः ।
चतुर्मुखस्तत्पुरुषस्त्रिनेत्रः प्राच्यां स्थितो रक्षतु मामजस्रम् ॥
कुठारखेटाङ्कुश शूलढक्का- कपालपाशाक्ष गुणान्दधानः ।
चतुर्मुखो नीलरुचिस्त्रिनेत्रः पायादघोरो दिशि दक्षिणस्याम् ॥
कुन्देन्दुशङ्खस्फटिकावभासो वेदाक्षमाला वरदाभयाङ्कः ।
त्र्यक्षश्चतुर्वक्त्र उरुप्रभावः सद्योஉधिजातोஉवतु मां प्रतीच्याम् ॥
वराक्षमालाभयटङ्कहस्तः सरोजकिञ्जल्कसमानवर्णः ।
त्रिलोचनश्चारुचतुर्मुखो मां पायादुदीच्यां दिशि वामदेवः ॥
वेदाभयेष्टाङ्कुशटङ्कपाश- कपालढक्काक्षरशूलपाणिः ।
सितद्युतिः पञ्चमुखोஉवतान्माम् ईशान ऊर्ध्वं परमप्रकाशः ॥
मूर्धानमव्यान्मम चन्द्रमौलिः भालं ममाव्यादथ भालनेत्रः ।
नेत्रे ममाव्याद्भगनेत्रहारी नासां सदा रक्षतु विश्वनाथः ॥
पायाच्छ्रुती मे श्रुतिगीतकीर्तिः कपोलमव्यात्सततं कपाली ।
वक्त्रं सदा रक्षतु पञ्चवक्त्रो जिह्वां सदा रक्षतु वेदजिह्वः ॥
कण्ठं गिरीशोஉवतु नीलकण्ठः पाणिद्वयं पातु पिनाकपाणिः ।
दोर्मूलमव्यान्मम धर्मबाहुः वक्षःस्थलं दक्षमखान्तकोஉव्यात् ॥
ममोदरं पातु गिरीन्द्रधन्वा मध्यं ममाव्यान्मदनान्तकारी ।
हेरम्बतातो मम पातु नाभिं पायात्कटिं धूर्जटिरीश्वरो मे ॥
ऊरुद्वयं पातु कुबेरमित्रो जानुद्वयं मे जगदीश्वरोஉव्यात् ।
जङ्घायुगं पुङ्गवकेतुरव्यात् पादौ ममाव्यात्सुरवन्द्यपादः ॥
महेश्वरः पातु दिनादियामे मां मध्ययामेஉवतु वामदेवः ।
त्रिलोचनः पातु तृतीययामे वृषध्वजः पातु दिनान्त्ययामे ॥
पायान्निशादौ शशिशेखरो मां गङ्गाधरो रक्षतु मां निशीथे ।
गौरीपतिः पातु निशावसाने मृत्युञ्जयो रक्षतु सर्वकालम् ॥
अन्तःस्थितं रक्षतु शङ्करो मां स्थाणुः सदा पातु बहिःस्थितं माम् ।
तदन्तरे पातु पतिः पशूनां सदाशिवो रक्षतु मां समन्तात् ॥
तिष्ठन्तमव्याद् भुवनैकनाथः पायाद्व्रजन्तं प्रमथाधिनाथः ।
वेदान्तवेद्योஉवतु मां निषण्णं मामव्ययः पातु शिवः शयानम् ॥
मार्गेषु मां रक्षतु नीलकण्ठः शैलादिदुर्गेषु पुरत्रयारिः ।
अरण्यवासादि महाप्रवासे पायान्मृगव्याध उदारशक्तिः ॥
कल्पान्तकालोग्रपटुप्रकोप- स्फुटाट्टहासोच्चलिताण्डकोशः ।
घोरारिसेनार्णव दुर्निवार- महाभयाद्रक्षतु वीरभद्रः ॥
पत्त्यश्वमातङ्गरथावरूथिनी- सहस्रलक्षायुत कोटिभीषणम् ।
अक्षौहिणीनां शतमाततायिनां छिन्द्यान्मृडो घोरकुठार धारया ॥
निहन्तु दस्यून्प्रलयानलार्चिः ज्वलत्त्रिशूलं त्रिपुरान्तकस्य । शार्दूलसिंहर्क्षवृकादिहिंस्रान् सन्त्रासयत्वीशधनुः पिनाकः ॥
दुः स्वप्न दुः शकुन दुर्गति दौर्मनस्य- दुर्भिक्ष दुर्व्यसन दुःसह दुर्यशांसि । उत्पाततापविषभीतिमसद्ग्रहार्तिं व्याधींश्च नाशयतु मे जगतामधीशः ॥
ॐ नमो भगवते सदाशिवाय
सकलतत्वात्मकाय सर्वमन्त्रस्वरूपाय सर्वयन्त्राधिष्ठिताय सर्वतन्त्रस्वरूपाय सर्वतत्वविदूराय ब्रह्मरुद्रावतारिणे नीलकण्ठाय पार्वतीमनोहरप्रियाय सोमसूर्याग्निलोचनाय भस्मोद्धूलितविग्रहाय महामणि मुकुटधारणाय माणिक्यभूषणाय सृष्टिस्थितिप्रलयकाल- रौद्रावताराय दक्षाध्वरध्वंसकाय महाकालभेदनाय मूलधारैकनिलयाय तत्वातीताय गङ्गाधराय सर्वदेवादिदेवाय षडाश्रयाय वेदान्तसाराय त्रिवर्गसाधनाय अनन्तकोटिब्रह्माण्डनायकाय अनन्त वासुकि तक्षक- कर्कोटक शङ्ख कुलिक- पद्म महापद्मेति- अष्टमहानागकुलभूषणाय प्रणवस्वरूपाय चिदाकाशाय आकाश दिक् स्वरूपाय ग्रहनक्षत्रमालिने सकलाय कलङ्करहिताय सकललोकैककर्त्रे सकललोकैकभर्त्रे सकललोकैकसंहर्त्रे सकललोकैकगुरवे सकललोकैकसाक्षिणे सकलनिगमगुह्याय सकलवेदान्तपारगाय सकललोकैकवरप्रदाय सकललोकैकशङ्कराय सकलदुरितार्तिभञ्जनाय सकलजगदभयङ्कराय शशाङ्कशेखराय शाश्वतनिजावासाय निराकाराय निराभासाय निरामयाय निर्मलाय निर्मदाय निश्चिन्ताय निरहङ्काराय निरङ्कुशाय निष्कलङ्काय निर्गुणाय निष्कामाय निरूपप्लवाय निरुपद्रवाय निरवद्याय निरन्तराय निष्कारणाय निरातङ्काय निष्प्रपञ्चाय निस्सङ्गाय निर्द्वन्द्वाय निराधाराय नीरागाय निष्क्रोधाय निर्लोपाय निष्पापाय निर्भयाय निर्विकल्पाय निर्भेदाय निष्क्रियाय निस्तुलाय निःसंशयाय निरञ्जनाय निरुपमविभवाय नित्यशुद्धबुद्धमुक्तपरिपूर्ण- सच्चिदानन्दाद्वयाय परमशान्तस्वरूपाय परमशान्तप्रकाशाय तेजोरूपाय तेजोमयाय तेजोஉधिपतये जय जय रुद्र महारुद्र महारौद्र भद्रावतार महाभैरव कालभैरव कल्पान्तभैरव कपालमालाधर खट्वाङ्ग चर्मखड्गधर पाशाङ्कुश- डमरूशूल चापबाणगदाशक्तिभिन्दिपाल- तोमर मुसल मुद्गर पाश परिघ- भुशुण्डी शतघ्नी चक्राद्यायुधभीषणाकार- सहस्रमुखदंष्ट्राकरालवदन विकटाट्टहास विस्फारित ब्रह्माण्डमण्डल नागेन्द्रकुण्डल नागेन्द्रहार नागेन्द्रवलय नागेन्द्रचर्मधर नागेन्द्रनिकेतन मृत्युञ्जय त्र्यम्बक त्रिपुरान्तक विश्वरूप विरूपाक्ष विश्वेश्वर वृषभवाहन विषविभूषण विश्वतोमुख सर्वतोमुख मां रक्ष रक्ष ज्वलज्वल प्रज्वल प्रज्वल महामृत्युभयं शमय शमय अपमृत्युभयं नाशय नाशय रोगभयम् उत्सादयोत्सादय विषसर्पभयं शमय शमय चोरान् मारय मारय मम शत्रून् उच्चाटयोच्चाटय त्रिशूलेन विदारय विदारय कुठारेण भिन्धि भिन्धि खड्गेन छिन्द्दि छिन्द्दि खट्वाङ्गेन विपोधय विपोधय मुसलेन निष्पेषय निष्पेषय बाणैः सन्ताडय सन्ताडय यक्ष रक्षांसि भीषय भीषय अशेष भूतान् विद्रावय विद्रावय कूष्माण्डभूतवेतालमारीगण- ब्रह्मराक्षसगणान् सन्त्रासय सन्त्रासय मम अभयं कुरु कुरु मम पापं शोधय शोधय वित्रस्तं माम् आश्वासय आश्वासय नरकमहाभयान् माम् उद्धर उद्धर अमृतकटाक्षवीक्षणेन मां- आलोकय आलोकय सञ्जीवय सञ्जीवय क्षुत्तृष्णार्तं माम् आप्यायय आप्यायय दुःखातुरं माम् आनन्दय आनन्दय शिवकवचेन माम् आच्छादय आच्छादय
हर हर मृत्युञ्जय त्र्यम्बक सदाशिव परमशिव नमस्ते नमस्ते नमः ॥
पूर्ववत् – हृदयादि न्यासः ।
पञ्चपूजा ॥
भूर्भुवस्सुवरोमिति दिग्विमोकः ॥
फलश्रुतिः
ऋषभ उवाच इत्येतत्परमं शैवं कवचं व्याहृतं मया ।
सर्व बाधा प्रशमनं रहस्यं सर्व देहिनाम् ॥
यः सदा धारयेन्मर्त्यः शैवं कवचमुत्तमम् ।
न तस्य जायते कापि भयं शम्भोरनुग्रहात् ॥
क्षीणायुः प्राप्तमृत्युर्वा महारोगहतोஉपि वा ।
सद्यः सुखमवाप्नोति दीर्घमायुश्च विन्दति ॥
सर्वदारिद्रयशमनं सौमाङ्गल्यविवर्धनम् ।
यो धत्ते कवचं शैवं स देवैरपि पूज्यते ॥
महापातकसङ्घातैर्मुच्यते चोपपातकैः ।
देहान्ते मुक्तिमाप्नोति शिववर्मानुभावतः ॥
त्वमपि श्रद्दया वत्स शैवं कवचमुत्तमम् ।
धारयस्व मया दत्तं सद्यः श्रेयो ह्यवाप्स्यसि ॥
श्रीसूत उवाच
इत्युक्त्वा ऋषभो योगी तस्मै पार्थिव सूनवे ।
ददौ शङ्खं महारावं खड्गं च अरिनिषूदनम् ॥
पुनश्च भस्म संमन्त्र्य तदङ्गं परितोஉस्पृशत् ।
गजानां षट्सहस्रस्य त्रिगुणस्य बलं ददौ ॥
भस्मप्रभावात् सम्प्राप्तबलैश्वर्य धृति स्मृतिः ।
स राजपुत्रः शुशुभे शरदर्क इव श्रिया ॥
तमाह प्राञ्जलिं भूयः स योगी नृपनन्दनम् ।
एष खड्गो मया दत्तस्तपोमन्त्रानुभावतः ॥
शितधारमिमं खड्गं यस्मै दर्शयसे स्फुटम् ।
स सद्यो म्रियते शत्रुः साक्षान्मृत्युरपि स्वयम् ॥
अस्य शङ्खस्य निर्ह्रादं ये शृण्वन्ति तवाहिताः ।
ते मूर्च्छिताः पतिष्यन्ति न्यस्तशस्त्रा विचेतनाः ॥
खड्गशङ्खाविमौ दिव्यौ परसैन्यविनाशकौ ।
आत्मसैन्यस्वपक्षाणां शौर्यतेजोविवर्धनौ ॥
एतयोश्च प्रभावेन शैवेन कवचेन च ।
द्विषट्सहस्र नागानां बलेन महतापि च ॥
भस्मधारण सामर्थ्याच्छत्रुसैन्यं विजेष्यसे ।
प्राप्य सिंहासनं पित्र्यं गोप्ताஉसि पृथिवीमिमाम् ॥
इति भद्रायुषं सम्यगनुशास्य समातृकम् ।
ताभ्यां सम्पूजितः सोஉथ योगी स्वैरगतिर्ययौ ॥
इति श्रीस्कान्दमहापुराणे ब्रह्मोत्तरखण्डे शिवकवच प्रभाव वर्णनं नाम द्वादशोஉध्यायः सम्पूर्णः II
Lord Shiva Stotram – Shiva Kavach in Tamil:
அஸ்ய ஶ்ரீ ஶிவகவச ஸ்தோத்ரமஹாமன்த்ரஸ்ய றுஷபயோகீஶ்வர றுஷிஃ |
அனுஷ்டுப் சன்தஃ |
ஶ்ரீஸாம்பஸதாஶிவோ தேவதா |
ஓம் பீஜம் |
னமஃ ஶக்திஃ |
ஶிவாயேதி கீலகம் |
மம ஸாம்பஸதாஶிவப்ரீத்யர்தே ஜபே வினியோகஃ ||
கரன்யாஸஃ
ஓம் ஸதாஶிவாய அம்குஷ்டாப்யாம் னமஃ | னம் கம்காதராய தர்ஜனீப்யாம் னமஃ | மம் ம்றுத்யுஞ்ஜயாய மத்யமாப்யாம் னமஃ |
ஶிம் ஶூலபாணயே அனாமிகாப்யாம் னமஃ | வாம் பினாகபாணயே கனிஷ்டிகாப்யாம் னமஃ | யம் உமாபதயே கரதலகரப்றுஷ்டாப்யாம் னமஃ |
ஹ்றுதயாதி அம்கன்யாஸஃ
ஓம் ஸதாஶிவாய ஹ்றுதயாய னமஃ | னம் கம்காதராய ஶிரஸே ஸ்வாஹா | மம் ம்றுத்யுஞ்ஜயாய ஶிகாயை வஷட் |
ஶிம் ஶூலபாணயே கவசாய ஹும் | வாம் பினாகபாணயே னேத்ரத்ரயாய வௌஷட் | யம் உமாபதயே அஸ்த்ராய பட் | பூர்புவஸ்ஸுவரோமிதி திக்பன்தஃ ||
த்யானம்
வஜ்ரதம்ஷ்ட்ரம் த்ரினயனம் காலகண்ட மரிம்தமம் |
ஸஹஸ்ரகரமத்யுக்ரம் வன்தே ஶம்பும் உமாபதிம் ||
ருத்ராக்ஷகங்கணலஸத்கரதண்டயுக்மஃ பாலான்தராலஸிதபஸ்மத்றுதத்ரிபுண்ட்ரஃ |
பஞ்சாக்ஷரம் பரிபடன் வரமன்த்ரராஜம் த்யாயன் ஸதா பஶுபதிம் ஶரணம் வ்ரஜேதாஃ ||
அதஃ பரம் ஸர்வபுராணகுஹ்யம் னிஃஶேஷபாபௌகஹரம் பவித்ரம் |
ஜயப்ரதம் ஸர்வவிபத்ப்ரமோசனம் வக்ஷ்யாமி ஶைவம் கவசம் ஹிதாய தே ||
பஞ்சபூஜா
லம் ப்றுதிவ்யாத்மனே கன்தம் ஸமர்பயாமி |
ஹம் ஆகாஶாத்மனே புஷ்பைஃ பூஜயாமி |
யம் வாய்வாத்மனே தூபம் ஆக்ராபயாமி |
ரம் அக்ன்யாத்மனே தீபம் தர்ஶயாமி |
வம் அம்றுதாத்மனே அம்றுதம் மஹானைவேத்யம் னிவேதயாமி |
ஸம் ஸர்வாத்மனே ஸர்வோபசாரபூஜாம் ஸமர்பயாமி ||
மன்த்ரஃ
றுஷப உவாச
னமஸ்க்றுத்ய மஹாதேவம் விஶ்வவ்யாபினமீஶ்வரம் |
வக்ஷ்யே ஶிவமயம் வர்ம ஸர்வரக்ஷாகரம் ன்றுணாம் ||
ஶுசௌ தேஶே ஸமாஸீனோ யதாவத்கல்பிதாஸனஃ |
ஜிதேன்த்ரியோ ஜிதப்ராணஶ்சின்தயேச்சிவமவ்யயம் ||
ஹ்றுத்புண்டரீகான்தரஸன்னிவிஷ்டம் ஸ்வதேஜஸா வ்யாப்தனபோஉவகாஶம் |
அதீன்த்ரியம் ஸூக்ஷ்மமனன்தமாத்யம் த்யாயேத் பரானன்தமயம் மஹேஶம் ||
த்யானாவதூதாகிலகர்மபன்த- ஶ்சிரம் சிதானன்த னிமக்னசேதாஃ |
ஷடக்ஷரன்யாஸ ஸமாஹிதாத்மா ஶைவேன குர்யாத்கவசேன ரக்ஷாம் ||
மாம் பாது தேவோஉகிலதேவதாத்மா ஸம்ஸாரகூபே பதிதம் கபீரே |
தன்னாம திவ்யம் பரமன்த்ரமூலம் துனோது மே ஸர்வமகம் ஹ்றுதிஸ்தம் ||
ஸர்வத்ர மாம் ரக்ஷது விஶ்வமூர்தி- ர்ஜ்யோதிர்மயானன்தகனஶ்சிதாத்மா |
அணோரணியானுருஶக்திரேகஃ ஸ ஈஶ்வரஃ பாது பயாதஶேஷாத் ||
யோ பூஸ்வரூபேண பிபர்தி விஶ்வம் பாயாத்ஸ பூமேர்கிரிஶோஉஷ்டமூர்திஃ |
யோஉபாம் ஸ்வரூபேண ன்றுணாம் கரோதி ஸம்ஜீவனம் ஸோஉவது மாம் ஜலேப்யஃ ||
கல்பாவஸானே புவனானி தக்த்வா ஸர்வாணி யோ ன்றுத்யதி பூரிலீலஃ |
ஸ காலருத்ரோஉவது மாம் தவாக்னேஃ வாத்யாதிபீதேரகிலாச்ச தாபாத் ||
ப்ரதீப்தவித்யுத்கனகாவபாஸோ வித்யாவராபீதி குடாரபாணிஃ |
சதுர்முகஸ்தத்புருஷஸ்த்ரினேத்ரஃ ப்ராச்யாம் ஸ்திதோ ரக்ஷது மாமஜஸ்ரம் ||
குடாரகேடாங்குஶ ஶூலடக்கா- கபாலபாஶாக்ஷ குணான்ததானஃ |
சதுர்முகோ னீலருசிஸ்த்ரினேத்ரஃ பாயாதகோரோ திஶி தக்ஷிணஸ்யாம் ||
குன்தேன்துஶங்கஸ்படிகாவபாஸோ வேதாக்ஷமாலா வரதாபயாங்கஃ |
த்ர்யக்ஷஶ்சதுர்வக்த்ர உருப்ரபாவஃ ஸத்யோஉதிஜாதோஉவது மாம் ப்ரதீச்யாம் ||
வராக்ஷமாலாபயடங்கஹஸ்தஃ ஸரோஜகிஞ்ஜல்கஸமானவர்ணஃ |
த்ரிலோசனஶ்சாருசதுர்முகோ மாம் பாயாதுதீச்யாம் திஶி வாமதேவஃ ||
வேதாபயேஷ்டாங்குஶடங்கபாஶ- கபாலடக்காக்ஷரஶூலபாணிஃ |
ஸிதத்யுதிஃ பஞ்சமுகோஉவதான்மாம் ஈஶான ஊர்த்வம் பரமப்ரகாஶஃ ||
மூர்தானமவ்யான்மம சன்த்ரமௌலிஃ பாலம் மமாவ்யாதத பாலனேத்ரஃ |
னேத்ரே மமாவ்யாத்பகனேத்ரஹாரீ னாஸாம் ஸதா ரக்ஷது விஶ்வனாதஃ ||
பாயாச்ச்ருதீ மே ஶ்ருதிகீதகீர்திஃ கபோலமவ்யாத்ஸததம் கபாலீ |
வக்த்ரம் ஸதா ரக்ஷது பஞ்சவக்த்ரோ ஜிஹ்வாம் ஸதா ரக்ஷது வேதஜிஹ்வஃ ||
கண்டம் கிரீஶோஉவது னீலகண்டஃ பாணித்வயம் பாது பினாகபாணிஃ |
தோர்மூலமவ்யான்மம தர்மபாஹுஃ வக்ஷஃஸ்தலம் தக்ஷமகான்தகோஉவ்யாத் ||
மமோதரம் பாது கிரீன்த்ரதன்வா மத்யம் மமாவ்யான்மதனான்தகாரீ |
ஹேரம்பதாதோ மம பாது னாபிம் பாயாத்கடிம் தூர்ஜடிரீஶ்வரோ மே ||
ஊருத்வயம் பாது குபேரமித்ரோ ஜானுத்வயம் மே ஜகதீஶ்வரோஉவ்யாத் |
ஜங்காயுகம் புங்கவகேதுரவ்யாத் பாதௌ மமாவ்யாத்ஸுரவன்த்யபாதஃ ||
மஹேஶ்வரஃ பாது தினாதியாமே மாம் மத்யயாமேஉவது வாமதேவஃ |
த்ரிலோசனஃ பாது த்றுதீயயாமே வ்றுஷத்வஜஃ பாது தினான்த்யயாமே ||
பாயான்னிஶாதௌ ஶஶிஶேகரோ மாம் கங்காதரோ ரக்ஷது மாம் னிஶீதே |
கௌரீபதிஃ பாது னிஶாவஸானே ம்றுத்யுஞ்ஜயோ ரக்ஷது ஸர்வகாலம் ||
அன்தஃஸ்திதம் ரக்ஷது ஶம்கரோ மாம் ஸ்தாணுஃ ஸதா பாது பஹிஃஸ்திதம் மாம் |
ததன்தரே பாது பதிஃ பஶூனாம் ஸதாஶிவோ ரக்ஷது மாம் ஸமன்தாத் ||
திஷ்டன்தமவ்யாத் புவனைகனாதஃ பாயாத்வ்ரஜன்தம் ப்ரமதாதினாதஃ |
வேதான்தவேத்யோஉவது மாம் னிஷண்ணம் மாமவ்யயஃ பாது ஶிவஃ ஶயானம் ||
மார்கேஷு மாம் ரக்ஷது னீலகண்டஃ ஶைலாதிதுர்கேஷு புரத்ரயாரிஃ |
அரண்யவாஸாதி மஹாப்ரவாஸே பாயான்ம்றுகவ்யாத உதாரஶக்திஃ ||
கல்பான்தகாலோக்ரபடுப்ரகோப- ஸ்புடாட்டஹாஸோச்சலிதாண்டகோஶஃ |
கோராரிஸேனார்ணவ துர்னிவார- மஹாபயாத்ரக்ஷது வீரபத்ரஃ ||